Українці, єднаймося!!!

П`ятниця, 26.04.2024, 19:01

| RSS | Головна |

Головна » 2010 » Лютий » 22 » Ющенко заповів розмовляти українською мовою
18:00
Ющенко заповів розмовляти українською мовою
Президент Віктор Ющенко на завершення свого президентства схвалив концепцію державної мовної політики, пріоритетом якої має бути утвердження української мови. Документ, серед іншого, зобов'язав громадян володіти єдиною державною мовою.
Також глава держави зобов'язав уряд протягом трьох місяців затвердити план заходів, спрямованих на реалізацію концепції, зокрема на вдосконалення законодавства про мови і розширення застосування української мови в ЗМІ, сфері культури, освіти і науки.
"Громадяни України, незалежно від етнічного походження, переконань та займаної посади, повинні володіти українською мовою як мовою свого громадянства", - йдеться у затвердженій Ющенком концепції.
"Володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування, є неодмінною умовою набуття громадянства України", - наголошується в документі.
Також там нагадується, що володіння українською мовою посадовими і службовими особами органів держвлади та органів місцевого самоврядування є однією з обов'язкових умов для зайняття відповідних посад.
"Публічне приниження чи зневажання, навмисне спотворення української або інших мов в офіційних документах і текстах, створення перешкод і обмежень у користуванні ними, проповідь ворожнечі на мовному ґрунті тягнуть за собою відповідальність, установлену законом", - зазначається в концепції.
У документі нагадується, що відповідно до Конституції в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Разом із тим, "надання статусу державної мови іншим мовам неминуче спричинить не лише швидке витіснення української мови з офіційного спілкування, а й дальше звуження сфери її використання".
Для реалізації державної мовної політики необхідно підготувати і внести на розгляд Верховної ради проекти відповідних законів і визначити центральний орган виконавчої влади з питань державної мовної політики.
На переконання президента, також необхідно розробити державні цільові програми, вживати заходів для підтримки громадських ініціатив, налагодження конструктивного діалогу між органами держвлади, місцевого самоврядування і громадськими організаціями щодо розв'язання мовних проблем.
Фінансування заходів з реалізації Концепції здійснюватиметься за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів, інших не заборонених законодавством джерел, зауважується в концепції.
Нагадаємо, Партія регіонів пообіцяла, що після того, які Віктор Янукович стане президентом, в Україні буде суттєво розширено повноваження російської мови.
Зокрема, регіонали пообіцяли у російськомовних регіонах широко ввести російську в сфери освіти, науки, судочинства та в роботу органів місцевої влади.
Переглядів: 1138 | Додав: тора | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Dominic  
0
So much info in so few words. Tolosty could learn a lot.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Меню сайту

Форма входу

Пошук по сайту:

Календар

«  Лютий 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Наше опитування

Оцініть наш сайт:

Block title

Статистика


Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0